КАКВО Е МЕТАЛОКЕРАМИКАТА

Всичко относно металокерамиката

КАКВО Е МЕТАЛОКЕРАМИКАТА

Всичко относно металокерамиката

Металокерамичните конструкции в момента са най-често изработваните неснемаеми зъбни протези в цял свят. Състоят се от метален скелет, върху който се наслагват различни керамични маси за възпроизвеждане на емайла и дентина на зъбите. Връзката метален скелет – керамика е много здрава, особено при правилно изпичане на керамиката. Това се дължи на факта че тази връзка е от химичен тип, за разлика от чисто механичната връзка между метала и пластмасата при блендкороните. За да се образува връзка, е необходимо да се формира окисен слой върху металния скелет, с който окисен слой се свързват керамичните маси. Изкуството на  стоматологичната керамика се проявава в създаването на жизнени керамични възстановявания,които да хармонизират и да се вписват в общата композиция на човешкото съзъбие.За да се постигне най-естевен облик  е необходимо изкустно цветово изграждане. Металокерамичните конструкции се отличават изобщо с голяма здравина, сравнително ниска цена, голяма трайност и добра естетика. В бъдеще се очаква различни прескерамични и циркониеви конструкции да заменят металокерамиката изцяло, но все още цената за изработката им е висока и това възпрепятства донякъде навлизането им.

Преди зъботехникът да започне своята работа в лабораторията е нужно стоматологът да изпили и оформи пънчето .Изпиляването

за корона може да бъде два вида- безпрагово (тангенциално) или прагово.

Витални зъби (живи) се изпиляват под анестазия (с упойка) като през времето нужно за изработването на окончателната металокерамична корона се покрива с провизорна(временна) пластмасова корона.

Изградените мъртви зъби се изпиляват без болка,но също се предпазват с временни корони.От изпилените зъби се взима детайлен  отпечатък със силиконр който се предава в зъботехническата лаборатория.Там по отпечатъка се отлева работен модел върху който се изработват короните.

Изработването е в няколко етапа,като през различните етапи коронката се връща в кабинета за междинни проби.Пробите са задължителни и помагат за постигането на идеален резултат.

Едва след като се уверим в качествената изработка, тя се залепва върху пънчето с цимент.

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките не се отлива от един метал, а от комбинация от метали с цел осигуряване на необходимите качества – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородните сплави повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-естествени.

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който много хора проявяват свръхчувствителност.

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост .

Материалите, които използваме са от най-високо качество. Познавайки спецификата на керамиката ние прилагаме най-съвременните методи за нейната обработка, което гарантира качество и дълготрайност на нашите конструкции. Имайки дългогодишният опит в денталната дейност, ние имаме самочувствието да наречем продуктите си най-добрите на пазара.